ONS CORONAPROTOCOL

Aangepaste regels ten aanzien van de lessen i.v.m. het coronavirus

Het heeft lang genoeg geduurd, we mogen jullie eindelijk weer verwelkomen op het erf vanaf 26 juni 2021. De versoepeling waar we op moesten wachten was namelijk het toestaan van publiek, wat vanaf dan toegestaan is.

(Dus tot die tijd: 'hold your horses!', soms zullen er andere ouders op het terrein zijn. Deze zijn er omdat sommige kinderen de eerste lessen het te spannend vinden om zonder ouderlijke steun te komen. Dit is in een eerdere nieuwsbrief al benoemd. Dit is geen vrijbrief voor alle ouders om op het terrein te zijn, tót 26 juni. Vanaf 26 juni zijn jullie allerwelkomst).

De maatregel waar we wel nog aan moeten houden als manege-bedrijf is de 'anderhalve meter'. We kunnen het woord bijna niet meer horen, en daarom heet het bij ons 'Toety-afstand'. Want, zoals blijkt, Toety is precies 1,5 meter lang van boeg tot staart. Dus te allen tijde moet er een Toety tussen ieder langs de kant (die niet uit 1 gezin komen) passen.

In geval van controle en handhaving is de boeten dusdanig hoog dat we er een pony voor zouden moeten verkopen. Dus om een pony-hoge-boete te voorkomen vragen we jullie allemaal zelf om Toety-afstand te houden. Zodat wij daar niemand op hoeven aan te spreken.

toety2.jpg

WAAR KUNNEN OUDERS STAAN?

Er is dus eindelijk weer mogelijkheid om te komen kijken en genieten van wat er met de paarden gedaan wordt. Om het zo comfortabel mogelijk te maken hebben we een geschuif in de kantine op gang gezet: De koffie en thee zal vanaf de 26e te vinden zijn naast de deur naar het achter-terras (achterin de kantine). Zodat je op weg naar dat achter-terras er gemakkelijk langs komt. Op het achter-terras zullen we schaduwdoeken ophangen en stoelen op Toety-afstand neerzetten zodat iedereen daar lekken kan zitten. Ook vanaf het terras de hoek om voor de kantine zullen stoelen/banken met Toety-afstand staan.

Bij de verbouwing is ook de 'publieksbank' weggehaald, de nieuwe publiekplek is het achterterras en het stukje voor de kantine, als de stenenstapels weg zijn komen daar natuurlijk ook zitplekken.

Met de verbouwing zijn er namelijk stapels stenen langs de bak gezet. Deze stapels zijn duidelijk instabiel en zullen we afzetten (deze stapels zijn nog niet weg omdat we hiermee het pad vanaf de kantine langs de bak naar de paddock moeten gaan tegelen). Ook het juryhok is instabiel en dus niet begaanbaar (ook deze is aan vervanging toe) deze zullen we dus ook afzetten.

We zijn heel benieuwd wat jullie zien aan veranderingen en verschil bij de leerlingen. En vinden het fijn om weer gewoon contact met de ouders te kunnen hebben.

 

Maar een nadeel als 'geen publiek' heeft ook een voordeel. We hebben leerlingen zien opbloeien in zelfstandigheid. Ze kunnen zelf poetsen en zadelen, ze kunnen zelf zadelstillen (krachtpatsers!) en ze kunnen zelf om hulp vragen bij de ondersteuners of de instructeur als iets niet zo goed lukt en dan leren ze hoe het wel kan. De rust bij het poetsen en zadelen heeft ons laten zien wat het betekent in veiligheid als leerlingen in hun concentratie blijven bij hun paard en de les.


En daarom hebben we een aangepast 'publieksetiquette' opgezet.

INSTRUCTIES VOOR DE LESSEN

LESSEN T/M NIVEAU 4

 1. Je stelt je op in de bak op de AC-lijn met voldoende afstand, we zullen als dat lastig is om in te schatten pilonnen neerzetten waar je bij kan gaan staan.

 2. De instructeur of begeleider pakt het paard van je over om aan te singelen terwijl jijzelf klaar gaat staan op een opstapblok.

 3. De instructeur/begeleider komt dan met je paard naar jouw opstapblok zodat je op kan stappen.

 4. Je maakt zoveel als mogelijk zelf de beugels op maat. Als dat niet lukt zelf dan gaan we je helpen.

 5. Na 45 minuten stellen de leerlingen op hun paard weer op op de AC-lijn (bij de pilonnen). Je steekt zelf de beugels op en loopt met je paard naar een van de stippen op de bakrand.

 6. Je zadelt in principe zelf af. Als je hulp nodig hebt blijf je op de AC-lijn wachten zodat de instructeur je daar kan helpen en hangt je zadel over de bakrand.

 7. Je brengt als het kan zelf je paard naar de paddock, of de instructeur/begeleider als dat nog niet lukt. In de paddock doe je het hoofdstel af.

 8. Het zadel en hoofdstel hang je bij het halster en het tasje met borstels van het paard.

 9. Je gaat na het rijden en het opruimen direct door naar het hek waar je wordt opgehaald (tenzij je zelfstandig naar huis mag).

 10. Pas wannneer iedereen de bak uit is, kan de volgende les erin.

LESSEN NIVEAU 5 T/M 8

De lessen vanaf niveau 5 volgen grotendeels het protocol voor de lessen t/m niveau 4. Maar:

 1. je kan zelfstandig je paard pakken en in een vak zetten bij de stallen om te poetsen.

 2. Als je hulp nodig hebt moet je het even vragen aan de medewerker (te herkennen aan het blauwe petje met logo).

 3. Stop ook je borstels weer in het zakje als je klaar bent en hang het bij het halster, de medewerker brengt die weer naar de 'outdoor zadelkamer'.

 4. Na 45 minuten les stop je, breng je je paard naar een stip op de bakrand en zadel je af.

 5. Een medewerker komt met het hapje voer voor de paarden.

 6. Je brengt zelf je paard naar de paddock en ruimte je spulletjes op. (voerbakken worden weer verzameld door een medewerker)