top of page
  • Foto van schrijverDe Zonneruiters

ALGEMENE MEDEDELING/ VERZOEK

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2021

11 FEBRUARI 2019

 

In de 'paardenwereld' gaan er weer een aantal besmettelijke ziektes onder de paarden rond. Ook bij een aantal stallen in de omgeving en daarom willen wij al onze bezoekers en leden verzoeken:


vermijd plekken waar (om het even welke) paardenziekte ook heerst. De stal* waar het heerst dient zelf 'op slot' te gaan, dus bezoekers van de betreffende stal zouden vanuit die stal zelf geïnformeerd moeten worden.

Dit is eigenlijk de belangrijkste regel. Echter weet je niet altijd of een paard ziek is, of niet. Enkele standaard maatregelen die je dus als bezoeker van paardenstallen, maneges en/ of (kinder)boerderijen zou moeten hanteren zijn:

  • Zorg dat je je handen regelmatig (met zeep) wast, maar in ieder geval altijd direct na een bezoek waar paarden en/ of andere dieren zijn;

  • Was regelmatig je kleding (denk hierbij ook aan handschoenen/ wanten/ mutsen en sjaals) als je van de ene naar de andere stal gaat;

  • Mocht je met andere paarden in aanraking komen: kijk dan altijd even of ze er gezond uitzien, tonen ze ziek: zorg dan dat je je tussendoor omkleed, wast en denk ook aan je jas, schoenen en eventueel cap.

  • Gebruik (paarden) borstels alleen bij de Zonneruiters òf alleen op een andere stal, maar ga niet met borstels van de ene naar de andere stal. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor halsters, halstertouwen etc. (eigenlijk alles wat je op of rond het paard gebruikt).

* 'stal' geldt hier als algemene term voor een terrein waar paarden en/ of ezels aanwezig zijn.


De ziektes die momenteel zijn geconstateerd (of waarvan een sterk vermoeden is dat het heerst) in de omgeving zijn niet overdraagbaar òp, maar wel dóór mensen en voor paarden zeer besmettelijk.


Onze zonnepaarden zijn goed gezond, en we willen dat graag zo houden. Ze hebben weinig contact met andere paarden, gaan niet vaak het erf af en er komen ook niet vaak 'vreemde paarden' bij ons op het terrein. Wat dat betreft is het risico op besmetting laag.

Het grootste risico ligt bij de (paarden)mensen die bij ons komen dus neem de bovenstaande maatregelen alsjeblieft in acht en help onze Zonnepaarden gezond te houden!

Hartelijk dank voor de medewerking!

De Zonneruiters

Comments


bottom of page