ONS CORONAPROTOCOL

Aangepaste regels ten aanzien van de lessen i.v.m. het coronavirus

Het verlossende woord is gesproken! We mogen weer rustig aan de lessen oppakken vanaf 28 april 2020! Want de jeugd mag weer gaan sporten in de buitenlucht. Wij sporten jaar-rond in de buitenlucht dus wij staan weer te springen om lekker te beginnen. Onze protocol was al klaar, en al gekeurd door bestuur en instructeurs. Dus de dinsdag dat we open mogen, dan GAAN we ook open!

Maar, wel onder een streng protocol en met een paar aanpassingen. We willen namelijk met het oog op onze medewerkers wel bepaalde maatregelen treffen, zodat we het contact waar nodig kunnen bieden, maar we ook áls het kan 1,5 meter afstand houden. Om dit te kunnen regelen gelden voor de lessen tot nader order onderstaande regels.

LET OP: ALLEEN DE LESSEN VAN LEDEN JONGER DAN 18 JAAR GAAN OP DIT MOMENT IN AANGEPASTE VORM DOOR!

ALGEMEEN

 • De manege is alleen toegankelijk/ geopend voor leden en medewerkers van de Zonneruiters.

 • De kantine is gesloten - als je iets wil drinken of eten moet je dat zelf meenemen.

 • Overal op het terrein geldt: houd minimaal anderhalve meter afstand van elkaar!

 • Naast de algemene RIVM maatregelen, draag ook handschoentjes op het terrein.

 • Blijf na de les (of ervoor) niet rond de manege hangen. Kom op de tijd dat je er moet zijn en ga meteen na de les terug naar huis.

 • Wil je blijven kunnen paardrijden, zolang de maatregelen van het RIVM/ de regering gelden, houd je dan strikt aan dit protocol en volg instructies van medewerkers en instructeurs op! We maken geen uitzonderingen en verwachten dat iedereen rekening met elkaar houdt!

INDELING EN SPULLEN PAKKEN

 • Ruiters dienen 20/25 minuten voor aanvang van de les aanwezig te zijn, om te poetsen en zadelen.

 • Ouders/ begeleiders mogen niet het terrein op. Ruiters worden dus buiten afgezet, voor het hek en gaan alleen het terrein op.

 • De lesindeling is te vinden bij de ingang van de kantine (buiten).

 • Ruiters wassen omstebeurt hun handen en trekken daarna hun paardrijdhandschoenen aan (Let op, het is verplicht deze zelf mee te nemen en aan te doen!

 • Ruiters pakken zelf (en een voor een) de spullen van het paard waarmee gewerkt gaat worden. Alle benodigdheden worden buiten klaargelegd.

 • Ook borstels worden door ons klaargelegd in een tasje dat op de rug kan worden meegenomen.

 • Wij zetten de paarden, op veilige afstand van elkaar, klaar in een "vak". Ruiters blijven tijdens het verzorgen van de paarden binnen het vak van het paard waarmee gewerkt wordt.

POETSEN EN ZADELEN

 • Poetsen en knuffelen  van het paard waarop de ruiter is ingedeeld gebeurt alleen in het "vak" van dat paard

 • Als hulp nodig is, dan maken we een plekje waar de ruiter kan gaan staan en de instructeur je goed kan zien. De instructeur komt vervolgens naar de ruiter toe (dus nooit andersom) om te helpen.

 • Na het poetsen gaan de borstels terug in het tasje van het paard. Het tasje wordt opgehangen bij het halster en later door onszelf opgeruimd.

 • Alle ruiters zorgen er zelf voor dat ze op tijd aanwezig zijn en klaar staan bij de rijbaan.

INSTRUCTIES VOOR DE LESSEN

LESSEN T/M NIVEAU 4

 1. Je stelt je op in de bak op de AC-lijn met voldoende afstand, we zullen als dat lastig is om in te schatten pilonnen neerzetten waar je bij kan gaan staan.

 2. De instructeur of begeleider pakt het paard van je over om aan te singelen terwijl jijzelf klaar gaat staan op een opstapblok.

 3. De instructeur/begeleider komt dan met je paard naar jouw opstapblok zodat je op kan stappen.

 4. Je maakt zoveel als mogelijk zelf de beugels op maat. Als dat niet lukt zelf dan gaan we je helpen.

 5. Na 45 minuten stellen de leerlingen op hun paard weer op op de AC-lijn (bij de pilonnen). Je steekt zelf de beugels op en loopt met je paard naar een van de stippen op de bakrand.

 6. Je zadelt in principe zelf af. Als je hulp nodig hebt blijf je op de AC-lijn wachten zodat de instructeur je daar kan helpen en hangt je zadel over de bakrand.

 7. Je brengt als het kan zelf je paard naar de paddock, of de instructeur/begeleider als dat nog niet lukt. In de paddock doe je het hoofdstel af.

 8. Het zadel en hoofdstel hang je bij het halster en het tasje met borstels van het paard.

 9. Je gaat na het rijden en het opruimen direct door naar het hek waar je wordt opgehaald (tenzij je zelfstandig naar huis mag).

 10. Pas wannneer iedereen de bak uit is, kan de volgende les erin.

LESSEN NIVEAU 5 T/M 8

De lessen vanaf niveau 5 volgen grotendeels het protocol voor de lessen t/m niveau 4. Maar:

 1. je kan zelfstandig je paard pakken en in een vak zetten bij de stallen om te poetsen.

 2. Als je hulp nodig hebt moet je het even vragen aan de medewerker (te herkennen aan het blauwe petje met logo).

 3. Stop ook je borstels weer in het zakje als je klaar bent en hang het bij het halster, de medewerker brengt die weer naar de 'outdoor zadelkamer'.

 4. Na 45 minuten les stop je, breng je je paard naar een stip op de bakrand en zadel je af.

 5. Een medewerker komt met het hapje voer voor de paarden.

 6. Je brengt zelf je paard naar de paddock en ruimte je spulletjes op. (voerbakken worden weer verzameld door een medewerker)