ONZE MEDEWERKERS

Zonder hen geen Zonneruiters!

05-12-18-1505.jpg

KIRSTEN

Hoofdinstructeur

Hallo allemaal! Ik, Kirsten Smit, ben de hoofdinstructeur van de Zonneruiters en ik werk hier nu 5 jaar. Ik woon samen met Daan en wij hebben 2 katten, Raaf en Muis.  Ook heb ik mijn magische Spaanse merrie Alba. Op de manege zie je ook vaak Koos, mijn lieve slimme zwarte hond.

 

Toen ik 5 jaar geleden bij de manege begon was deze nog heel traditioneel. Om het fijner te maken voor de paardjes ben ik toen begonnen met ze 24 uur per dag lekker buiten te zetten, in plaats van in de kleine oude stallen. Daarna zijn we begonnen met bitloos rijden. Naast rijden op je paard vind ik grondwerk ook erg belangrijk. Het vertrouwen tussen mens en paard wordt met grondwerk bevestigd en je wordt je heel bewust van je eigen lichaamstaal. We werken vanuit de basis met “Centered Riding”. Bij Centered Riding is de gedachte dat een ruiter die in balans is het paard niet in de weg zit.

 

Zonder de zonnepaarden geen manege, en ik sta volledig in dienst van de paarden. Ik hou nauwlettend de paarden in de gaten en geef ze de juiste training en voeding om fit te blijven. Wekelijks geef ik de zondagsruiters les. Op deze manier helpen we de paarden om een  goede conditie te houden. Op paardengebied ben ik altijd in beweging. Bijvoorbeeld door het volgen van cursussen over biomechanica van het paardenlijf of de juiste zadels passen. Ik wil graag vooruitgang boeken, zodat de paarden van onze manege hun beste beentje voor hebben.

Copy%2520of%2520Copy%2520of%2520Bedrijfs

CHANTAL

Bedrijfsleider

Hallo allemaal, mijn naam is Chantal Mourik-Kroon en ik ben 38 jaar oud. Ik ben getrouwd met Eelke en wij hebben 2 zoons van 5 en 7, Faas en Fedde. Thuis wonen wij met een hoogbejaarde poes die Poes heet en ik heb al 5 jaar een verzorgpony die Wub heet. Zie foto. 😊
 

Sinds 2 jaar ben ik de bedrijfsleider van deze manege. Ik kan me geen betere werk plek bedenken dan de Zonneruiters. Als je bij ons het terrein op komt dan voel je de fijne energie van de paarden.
 

Zelf vind ik het heerlijk om met veel verschillende mensen te werken. Mensen op de manege hebben 1 ding gemeen, en dat is de liefde voor paarden. Door deze verbindende sleutel kom je snel tot elkaar. Mijn werk als bedrijfsleider is erg gevarieerd. Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van de paarden, de voerroosters (de paarden moeten wel eten krijgen), en voor de werving en begeleiding van de vrijwilligers. Verder houd ik het overzicht over alle klussen die gedaan moeten worden. Ook geef ik sinds het najaar van 2021 les op donderdagavond. Kortom, een echte duizendpoot.


Ik vind het ook superfijn dat wij op een andere manier kijken naar paardenwelzijn en samenwerken met een paard. Onze leerlingen nemen wij mee in deze holistische visie. Mijn doel is dat er straks een grote groep kinderen is die anders kijkt naar hoe je met paarden om kunt gaan en samen kunt werken. Die gedachte maakt mij erg tevreden. 

lizzy.jpg

EMMA

Instructeur

Ik ben Emma en ik ben al sinds mijn zesde bij de zonneruiters. Ik heb het altijd al een heerlijke plek gevonden en ik vind het superleuk dat ik hier nu ook les mag geven! Ik ben commandant van de carrousel op de woensdag en geef de lessen op dinsdag. 

​

Naast instructeur ben ik ook vaste vrijwilliger (ik hoor bij het meubilair zeggen ze) en ben ik zondagsruiter van zowel Lizzy als Jelle. Ik heb maatschappelijk werk gestudeerd en hoop daar snel een baan in te vinden. Daarnaast geef ik ook paardencoaching. 

​

Wat ik zo leuk vind aan de zonneruiters is dat we leren om naar het paard te kijken. In mijn lessen besteed ik daar graag aandacht aan.

mary.PNG

Instructeur

MARY

Hoi allemaal! Ik ben Mary. Vanaf januari 2019 werk ik bij de Zonneruiters. 


Ton ik 5 was, zat ik voor het eerst op een paard. Ik vond het geweldig! Helaas heb ik een periode moeten stoppen met paardrijden door een blessure. Toen heb ik wel mijn koetsiersbewijs gehaald en heb ik kunnen mennen. Weet je niet wat dat is? Dan zit je op een karretje achter een paard of pony en stuur je met lange leidsels je paard of pony. Maar ja, het paardrijden en omgang met paarden vond ik toch leuker.

 

Toen ik 45 was heb ik eindelijk mijn eigen paard kunnen kopen. Willlmar was een super lief paard, maar helaas had hij toch problemen in zijn lijf. Ik wilde daarom niet meer op hem rijden, maar ben gaan werken vanaf de grond, zoals dat heet.

 

Ik heb toen de opleiding gedaan tot Freestyle Instructeur Niveau 1 bij de Freestyle Academy van Emiel Voest. Loswerken, grondwerken en opzetten van en werken met dubbele lange lijnen (longeren), waren de onderdelen. We leren op de juiste volgorde hulpen geven, beginnend met jouw lichaamstaal naar de pony. Daarna heb ik met Gadget, ook zo’n leukerd (kijk maar op de foto) 2 jaar aan de TAKT Academy van Mireille den Hoed deelgenomen: Eerlijk leren paardrijden, zonder te trekken aan de teugels.

 

En nu doe ik een technische paardrijopleiding weer bij de Freestyle Academy. Alle oefeningen met de pony’s zijn stap voor stap uit te leggen. Zo leuk om dit te doen met jullie en blije gezichten te zien. En natuurlijk ook tijd voor leuke activiteiten met en zonder de pony’s. Ja, want het kan ook wel eens zo warm zijn dat we niet op de pony’s maar met de pony’s iets leuks gaan doen. Daarom kom ik graag naar De Zonneruiters.

 

Doei, tot op stal! 

Cassie.jpeg

CASSIE

Instructeur

Ik ben Cassie Tooms, 23 jaar. Sinds 2009 ik heb mijn eigen pony Velocity (Vlos) en ik heb een hond, Kenzo, die ook altijd meekomt naar de manege.

In 2018 heb ik 5 maanden stage gelopen op de manege vanuit mijn studie hbo-diermanagement (Van Hall Larenstein in Leeuwarden) en ben toen een beetje blijven hangen. Eerst alleen als invaljuf en nu sinds eind 2020 voor vast op de donderdag- en vrijdagmiddag.

Ik ben begonnen met paardrijden toen ik 7 jaar oud was op een 'normale' manege. Toen ik mijn eigen paard kreeg, heb ik samen met haar de 'alternatieve' kant leren kennen en wilde ik daarna nooit meer anders. Samen met Vlos heb ik een hele hoop beleefd. We deden het liefste buitenrijden op neckrope, springen, zwemmen, Working Equitation, waaronder ook koeien drijven, boogschieten te paard en Vlos kent een hoop kunstjes uit de vrijheidsdressuur.

 

Tegenwoordig rijd ik niet meer op Vlos, omdat ze een chronische spierziekte heeft. Wel doen we een hoop andere dingen, zoals met de sulky het bos in, wandelen, werken in vrijheid en dressuurmatig werk aan de hand via de Academische Rijkunst.

Eva.jpeg

Instructrice

EVA

Ik ben Eva, 26 jaar en geef sinds kort les op de manege op zaterdagmiddag.

 

Tot een tijdje geleden had ik mijn eigen Tinker waarvan ik onwijs veel heb mogen leren in de paardenwereld. Ik heb met hem van allerlei disciplines wat geproefd en hou dan ook erg veel van de afwisseling, ook in mijn lessen.

 

Springen vind ik zelf heel erg leuk, en hoop dit ook op mijn leerlingen over te dragen!

WhatsApp Image 2021-06-28 at 11.10.32.jp

Paardencoach

Mijn naam is Sanne Diepenbrock en ik ben actief in het coachen met ondersteuning van paarden/pony's. Dit doe ik vanuit Voorzet Autisme. De naam zegt het al, wij bieden verschillende vormen van begeleiding en behandeling voor mensen met autisme (vooral 18+).

 

Ik ben super blij dat ik mijn coachingen bij de Zonneruiters kan doen! Tijdens de coachingen werk ik altijd met één pony, maar vaak komt de rest van de kudde (of een deel) ook meehelpen. :) Met het oog op de privacy van de coachees zet ik altijd een stukje af, achterin de paddock, waar we in alle rust de sessies kunnen doen.

​

Wie weet tot ziens!

LÉONIE

Lesadministratie

Hoi, ik ben Léonie! Ik ben getrouwd met Léon en we wonen samen met onze katten Boris en Igor.


Sinds mei 2021 help ik met de lesadministratie van de manege. Dat vind ik heel leuk om te doen. Ik beantwoord per mail allerlei vragen over ponylessen. Bijvoorbeeld over privélessen en proeflessen. Als je een mailtje stuurt naar de manege, is de kans groot dat je een berichtje terugkrijgt van mij. 😊 Ook probeer ik invallers te zoeken als een instructeur ziek is. En puzzel ik net zolang tot iedereen blij is in zijn of haar les. 

​

Daarnaast houd ik de website van de manege bij. En sta ik op vrijdagochtend tussen de paarden: dan help ik met voeren en mestruimen. Ik haal dus eigenlijk vooral veel plezier uit het netjes maken van dingen. Een lege inbox, een mooie website, een schone paddock: heerlijk vind ik dat! 

​

Ik vind de manege een erg fijne plek waar goed wordt nagedacht over het welzijn van de paarden. Bij ons kunnen de paarden lekker rondlopen, hoeven ze geen ijzers onder en geen bit in. En ze hebben altijd wat te drinken en te knabbelen. Het lijkt me fantastisch als deze filosofie wordt verspreid over alle maneges in Nederland.
 

IMG-20180818-WA0034_edited.jpg